TERUG NAAR ONS TEAM

Marijke Joosten

senior adviseur

Marijke Joosten

senior adviseur

"'Om anderen te kunnen bewegen moet je eerst zelf bewogen zijn' - Benedictus"

Bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen, zich gezien én gewaardeerd voelt is iets wat mij motiveert. Een van de dingen waar ik me graag hard voor wil maken is het doorbreken van de cyclus laaggeletterheid. Om dat te kunnen doen is een goede samenwerking met ouders en verschillende maatschappelijke organisaties nodig. Daarnaast is het belangrijk om mensen met een lage digitale- en of taalvaardigheid te herkennen en om zonder oordeel goed te kijken naar wat er achter het gedrag van iemand schuilgaat.

Ik vind het mooi wanneer een persoon zich open kan stellen naar mij. Een positieve kijk hebben op iemand of op een situatie, betrouwbaar zijn in wat ik zeg en doe, de mens achter de ouder of professional blijven zien en vertrouwen als basis voor een relatie zijn belangrijke waarden voor mij. Als ik dat kan combineren met goed luisteren, blijven kijken naar wat iemand beweegt en vragen mag stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid, volgt de ontwikkeling meestal gemakkelijk. En dat is prachtig om te ervaren.

In mijn werk richt ik me graag op vraagstukken waarbij leiderschap, organisatiecultuur en samenwerking tussen verschillende organisaties centraal staan. Daarnaast streef ik naar duurzame effecten, voor zover dat mogelijk is in een samenleving waarin verandering een constante factor is. In mijn vorige functies bij de bibliotheek en in het onderwijs heb ik ervaren dat openstaan voor de expertise van anderen belangrijk is. Dat komt bijvoorbeeld mooi naar voren in het Leesoffensief Helmond waar ik vanuit de Bibliotheek Helmond-Peel bij betrokken was. Bij dit project werken gemeente, bibliotheek, onderwijs en kinderopvang nauw samen onder begeleiding van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. Prachtig om te zien hoe verschillende expertises elkaar hier aanvullen en leiderschap een essentiële rol heeft in het streven naar een duurzaam effect. Mijn ervaringen en expertises van de afgelopen jaren zet ik nu met veel enthousiasme in voor mijn werk als adviseur bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning.

Verhalen uit de praktijk

Lees hier een praktijkverhaal waar Marijke bij betrokken is.