Taal- en leesonderwijs

Wil je op jullie school een verbeterslag maken binnen het taal- en leesonderwijs?

Zijn er vragen rondom begrijpend lezen, technisch lezen, schrijven, spelling of woordenschat? Willen jullie verbindingen leggen tussen de diverse taaldomeinen of taal koppelen aan overige kennisgebieden zoals wereldoriëntatie? Of heeft jouw school hulp nodig bij de keuze en implementatie van een taalmethode? Onze adviseurs hebben veel ervaring op het gebied van taal en lezen en kijken altijd samen met jullie naar een passende oplossing op maat voor jullie school.

Taal is de basis van communicatie en leren en daarom is goed effectief taal- en leesonderwijs van groot belang voor alle kinderen.

Wat wij kunnen betekenen

Veel basisscholen hebben mede dankzij onze begeleiding hun aanbod en leerkrachthandelen verbeterd op het gebied van:

Begrijpend lezen en luisteren

Begrijpend lezen en luisteren worden ten onrechte vaak beschouwd als een kunstmatig gecreëerd schoolvak. Bijna iedereen kan letters, woorden en zinnen lezen. Maar het echte begrip van een gehele tekst is iets heel anders. Begrijpend lezen is een houding en vaardigheid, geen vak.

Technisch lezen

Goed technisch kunnen lezen is van groot belang voor het begrijpend lezen. Onze adviseurs gaan met schoolteams aan de slag om de kennis en vaardigheden van het technisch leesonderwijs te implementeren (met of zonder methode), zodat de resultaten van het leesonderwijs sterk verbeteren.

Schrijven

Hoe kun je als leerkracht leerlingen ondersteunen om hun schrijfvaardigheden steeds verder te ontwikkelen? Hoe kun je ervoor zorgen dat ook binnen wereldoriëntatie goede teksten worden geschreven? Welke rol kunnen sociale media hierin betekenen? Onze adviseurs begeleiden scholen in het verhogen van de kwaliteit van het schrijfonderwijs.

Spelling

Goed leerkrachtgedrag is van groot belang bij het verbeteren van de (werkwoord)spellingsresultaten. Daarbij zijn goede instructie en een doordachte inzet van coöperatieve werkvormen essentieel.

Woordenschat

Een grote woordenschat vergemakkelijkt het verder uitbreiden van de woordenschat en is in het bijzonder sterk gerelateerd aan leesvaardigheid en in het algemeen aan de schoolprestaties.

Methodekeuze

Is het team op jouw school toe aan een nieuwe methode voor taal of lezen? Een keuze van een nieuwe methode kan ook een mooie aanleiding zijn om je visie op taal- en leesonderwijs weer eens kritisch tegen het licht te houden. Wij adviseren je in het maken van de juiste keuze, passend bij de visie van jouw school.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.