Jonge kinderen: de wereld ontdekken met ict

Dienst

Jonge kinderen komen steeds vroeger (en vaker) in aanraking met verschillende soorten media: televisie, apps, digitaal speelgoed. Hoe gebruik je ict op een effectieve manier in jouw klas? Wat kunnen middelen als tablets, digitale prentenboeken en digiborden betekenen in het onderwijs aan het jonge kind?

Jonge kinderen maken kennis met onze wereld door deze met al hun zintuigen te mogen ervaren. Naast deze echte wereld is er voor hen ook een steeds groter wordende digitale wereld te ontdekken. Hoe mooi is het als je als leerkracht deze werelden aan elkaar kunt verbinden? Als je kinderen volop kunt laten handelen, ervaren en ontdekken in de echte wereld en daarbij het digibord, een tablet of een digitaal prentenboek betekenisvol kunt inzetten. Passend bij jullie visie op het jonge kind en met inspirerende voorbeelden gaan onze adviseurs met je op ontdekkingsreis. 

tablets

Wil je graag werken met tablets in jouw groep? Maar weet je niet precies wat het werken met tablets voor het jonge kind betekent, wat de mogelijkheden of valkuilen zijn of hoe het binnen je locatie opgestart kan worden? Wij helpen je op weg bij een effectieve inzet van tablets bij jonge kinderen.

Ervaring uit de praktijk

Tessa Hendriks pioniert op basisschool De Stroom in Helmond met digitale leermiddelen. Haar leerlingen van schakelklas 1-2 stellen inmiddels complete verhalen samen op hun iPads. 'ICT is nuttig als het meerwaarde biedt bovenop de middelen die je al inzet bij jonge kinderen om je doelen te bereiken'. Lees het artikel uit onze nieuwsbrief van januari 2017 en lees meer over Tessa's pionierswerk  Bekijk het filmpje van Tessa van leraar24.nl.

digibord (Prowise Presenter software)

Heb je als leerkracht een digibord met de Prowise Presenter software in je groep en weet je soms niet helemaal waar alle knoppen voor dienen? Of ken je alle knoppen, maar merk je dat je de software altijd op dezelfde manier inzet? Wij maken je in een aantal sessies wegwijs in de vele mogelijkheden van de software.

Lees meer over onze hulp bij het werken met de Prowise Presenter software.

digitale prentenboeken

Ontluikende en beginnende geletterdheid zijn fasen van geletterdheid waarin kinderen ontdekkingen doen over geschreven en gesproken taal, de interesse in boeken en verhalen en het eerste inzicht in het alfabetisch schrift. Dat voorlezen een positief effect op deze geletterdheid heeft is geen nieuws. Het positieve effect van digitale prentenboeken is inmiddels ook veelvuldig onderzocht. Hoe zet je deze prentenboeken op een effectieve manier in? Onze adviseurs helpen je graag bij een passende keuze of bij het maken van digitale prentenboeken passend bij het thema in je groep.

Bekijk hier gratis voorbeelden van geanimeerde digitale prentenboeken

Hoe gaan we te werk?

We verkennen de mogelijkheden binnen jouw groep, geven er richting aan en bieden inspiratie. In een op maat gemaakt traject verkennen we de diverse mogelijkheden van de inzet van ict bij jonge kinderen. Met een onderzoekende houding verken je zelf de mogelijkheden van ict en reflecteer je op de toepassing en meerwaarde ervan voor jouw groep.

Wil je meer weten of hebben wij je interesse gewekt?

Neem contact op met Gert Custers via gertcusters@bco-onderwijsadvies.nl of 06-31046118. Zij helpt je graag verder.

Kenmerken

  • apps
  • digibord
  • ict
  • digitale prentenboeken