Onderwijs anders organiseren met units

Dienst

Door teruglopende leerlingaantallen moet je het onderwijs op je school anders organiseren. Of je wilt het onderwijs anders organiseren om gepersonaliseerd leren vorm te geven. Unitonderwijs kan voor jullie de passende vorm zijn. Hoe realiseer je dat samen met je team? Wat ga je als schoolleider doen en waar moet je op letten?

Onze aanpak

De basis onder onze aanpak is Capacity Builing. Samen bespreken we wat jullie willen bereiken met het onderwijs in units. Om daar te komen bepalen we een aanpak die past bij de situatie op jullie school en team. Vervolgens bewaken we de uitvoering. Het doel dat jullie vooraf hebben bepaald staat daarbij steeds centraal. Jij bewaakt als schoolleider de koers en staat met je team aan het roer. De adviseur navigeert mee als critical friend. Het vormgeven van het unitonderwijs gebeurt vanuit een door jullie gekozen onderwijskundige inhoud. We volgen daarbij de werkwijze van Kansrijke Combinatiegroepen.

Basisschool 't Stekske - Langenboom

48 bezige leerlingen en twee leerkrachten in één grote, open ruimte die drie aaneengeschakelde klaslokalen beslaat. Basisschool 't Stekske in Langenboom laat de kinderen van groep 1, 2 en 3 in zo'n gemixte unit ontwikkelstappen zetten. Op hun eigen manier. Intern begeleiders Monique Fransen en Pauline van Berlicum: 'We willen dichter bij de kinderen komen, aansluiten bij hun intrinsieke motivatie en onderwijsbehoeften.'

Lees het artikel in onze nieuwsbrief van april 2018

Basisschool Tarcisius - Heerlen

Stel: je krijgt nieuwe huisvesting. Dan wil je weten hoe je het onderwijs in de toekomst vormgeeft, zodat de architect gericht kan ontwerpen. Daarom ontwikkelde basisschool Tarcisius in Heerlen een nieuwe visie op onderwijs. Met de uitvoering daarvan zijn ze al begonnen. Dt is een ontdekkingsreis voor teamleden én kinderen.

Lees het artikel uit onze nieuwsbrief van april 2018