Het verhaal van dyslexiebehandelaar & logopedist Sandra Verrijt

Auteur:  Lisanne Jacobs Datum:  25 mei, 2023

Sandra Verrijt is dyslexiebehandelaar en consulent taalstimulering / logopedist bij BCO. Hoe combineert ze deze twee vakgebieden met elkaar bij BCO?

Hoe ziet je werkweek eruit? 

Ik heb een hele diverse werkweek. Op maandag en dinsdag werk ik in een logopediepraktijk als logopedist en van woensdag t/m vrijdag voer ik werkzaamheden voor BCO uit. Ik vind het heel leuk om beide vakgebieden met elkaar te combineren, dit maakt mijn baan heel divers. Op woensdag en donderdag heb ik wekelijks dyslexiebehandelingen gepland staan, ik zie dan ook elke week dezelfde kinderen. Op die manier kun je echt een band met ze opbouwen. Op woensdagmiddag voer ik samen met andere BCO-adviseurs werkzaamheden uit voor het Leesoffensief Helmond. Op dit moment geven we in Helmond op een aantal basisscholen elke week een leesles op het gebied van technisch lezen, leesmotivatie en leesbeleving. De vrijdagen zijn bij mij erg afwisselend. De ene keer plan ik nog een extra behandeling, soms hebben we overleg met de kerngroep dyslexie en een andere keer hebben we een intervisie met ons team of een BCO-dag met de hele organisatie.

Je zit dus ook bij de kerngroep van dyslexie, wat houdt dat precies in?

In de kerngroep krijg je veel mee wat er allemaal achter de schermen afspeelt bij dyslexie. Je denkt mee over de inzet van bepaalde programma’s, zoals Letterlicht. Daarnaast bereid je met de kerngroep de intervisies voor, maar ook de teamuitjes. Zo hebben we een paar weken geleden een high tea georganiseerd voor ons team, met aansluitend een intervisie-moment. Net voor de zomervakantie zijn we van plan om een teamdag te organiseren.

Was het een bewuste keuze om dyslexie en logopedie te combineren?

Ik vind beide vakgebieden (dyslexie en logopedie) heel interessant en naar mijn mening vullen ze elkaar ook goed aan. Er zijn veel raakvlakken, dus die extra specialisatie in dyslexie is ook een meerwaarde voor logopedie. Bij BCO zijn de logopedische werkzaamheden gericht op het screenen van peuters en kleuters, de focus ligt hier dus op preventieve werkzaamheden. Deze opdrachten plan ik vaak verdeeld over de week. Ik vind behandelingen op het gebied van logopedie erg leuk, daarom combineer ik mijn baan bij BCO met het werken in de logopediepraktijk, zodat ik kan blijven behandelen.

Sandra Verrijt, behandelaar dyslexie - consulent taalstimulering / logopedist

"Het is fantastisch om te zien wanneer kinderen vooruitgang boeken door de behandelingen. Niet alleen op het gebied van lezen en spellen, maar ook qua persoon en zelfvertrouwen maken ze vaak grote stappen. Heel mooi om hier onderdeel van te zijn."

Sandra Verrijt, behandelaar dyslexie - consulent taalstimulering / logopedist

Wat vind je zo leuk aan je werk?

Het is altijd weer een uitdaging om de kinderen te motiveren voor lezen en spellen. Het ene kind is het andere niet, daarom moet je continu maatwerk leveren en kijken naar waar het kind behoefte aan heeft en wat het kind motiveert. Daarnaast is het fantastisch om te zien hoe ze vooruitgang boeken door de behandelingen. Niet alleen op het gebied van lezen en spellen, maar ook qua persoon en zelfvertrouwen maken ze vaak grote stappen. Heel mooi om hier onderdeel van te zijn.

Heb je voldoende uitdaging in je werk?

Wat ik een uitdaging vind in mijn werk is het continu blijven aansluiten bij de hulpvraag en de wensen van het kind. Soms moet je even helemaal terug naar de basis en de focus leggen op het plezier in lezen en spellen. Op dat soort momenten doe ik veel oefeningen in spelvorm met de kinderen of leuke raadsels/opdrachten. Wanneer een kind heel onzeker is steek ik vanaf het begin in op psycho-educatie en besteed ik eerst veel aandacht aan het welzijn van het kind en probeer ik een band met hen op te bouwen.

Daarnaast blijf ik zelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen dyslexie en logopedie door regelmatig een seminar bij te wonen of een webinar te bekijken. Ook het volgen van een cursus is mogelijk, deze wordt in veel gevallen bekostigd door BCO.

Wat wil je toekomstige behandelaren meegeven?

Bij BCO heb je veel vrijheid in je werk. Je bent helemaal vrij in de planning van de behandelingen en andere werkzaamheden kun je ook zelf inplannen. Ik ervaar dit zelf als heel prettig. Daarnaast leer je veel over de verschillende groepen leerlingen, zowel inhoudelijk qua lezen en spellen als sociaal-emotioneel met psycho-educatie. Naast de vrijheid in je planning ben je ook vrij in de vormgeving van je behandeling. Je stemt alles zoveel als mogelijk af op de behoefte van het individuele kind, je biedt echt maatwerk. Daarnaast zijn alle medewerkers van BCO oprecht betrokken: iedereen staat voor elkaar klaar en helpt je graag verder als je ergens tegenaan loopt.