Het verhaal van consulent taalstimulering / logopedist Daniëlle Penders

Auteur:  Lisanne Jacobs Datum:  11 oktober, 2022

Daniëlle Penders was in 2021 toe aan een nieuwe uitdaging, deze vond ze in het werk als consulent taalstimulering / logopedist bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. Hoe ervaart ze het werken nu na 1,5 jaar?

Hoe ben je bij BCO terechtgekomen?

Ik weet nog dat ik de vacature van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning tegenkwam op LinkedIn, ik kende het bedrijf toen nog helemaal niet, maar werd wel geprikkeld door de vacature. Ik was opzoek naar een nieuwe uitdaging na 15 jaar in een logopedische praktijk te hebben gewerkt. In januari 2021 ben ik bij BCO begonnen als consulent taalstimulering / logopedist. Destijds voor drie dagen in de week: ik combineerde deze functie met 2 dagen in de logopedische praktijk. Die combinatie was best pittig, maar in oktober van datzelfde jaar kreeg ik de mogelijkheid om volledig naar BCO over te stappen. Wat mij enorm aansprak was enerzijds het teamverband: bij BCO ben je onderdeel van een team van collega consulenten, iets wat ik de voorgaande jaren wel had gemist. Daarnaast vond ik het reuze interessant om nu preventief te werk te gaan in plaats van curatief.

Hoe zien je werkzaamheden eruit?

Mijn werkgebied is met name Zuid-Limburg, dus regio Kerkrade en Landgraaf. Voor mij een fijn werkgebied dicht bij huis. Het werk als consulent bij BCO is heel divers: zo screen ik peuters op taal- en spraakgebied door middel van groepsobservaties, valt iets op dan neem ik sommige kinderen apart voor een individuele screening. Het streven, en tevens de meerwaarde van ons werk, is om dit samen met ouders te doen. Bij kleuters screen ik alle vijfjarige kinderen en soms op aanvraag van de ouders of de leerkracht. Naast het screenen is coaching on the job ook een belangrijk aspect van mijn werk: je geeft adviezen maar ook informatie aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Per gemeente zetten we (ongeveer) 2 consulenten in. Binnen ons team verdelen we de scholen en de peuter- en kinderopvang in die regio zodat iedereen zijn eigen klanten heeft. Op de meeste scholen kom ik 1 á 2 keer per maand, op de peuteropvang gemiddeld 1 keer per maand. Daarnaast werken we ook op oproepbasis: pedagogisch medewerkers kunnen bellen met een vraag en dan probeer je, als het kan en nodig is, er een keer extra langs te gaan.

Daniëlle Penders, consulent taalstimulering / logopedist bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

“Ik vind het heerlijk om elke dag weer op pad te kunnen gaan, om mijn expertise te delen en de verbinding te kunnen zien en zijn tussen de partijen.”

Daniëlle Penders, consulent taalstimulering / logopedist bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

Sinds dit schooljaar ben ik ook voor een deel gekoppeld aan het team Jonge kind bij BCO: samen met een collega verzorg ik de scholingen Speelplezier. Speelplezier wordt op de peuteropvang veel ingezet, de kennis die ik opdoe met het geven van de trainingen versterkt mijn adviezen als consulent: een mooi raakvlak met de andere expertises in onze organisatie. En dat is meteen iets wat ik heel prettig vind aan BCO: er zijn zoveel verschillende expertises in één organisatie, je kunt enorm veel van elkaar leren. Sommige opdrachten vragen om meerdere expertises, op dat soort momenten kun je met een aantal collega’s uit andere teams je buigen over hetzelfde vraagstuk. Op een BCO-dag, waar kennisuitwisseling onderling centraal staat, word ik ook heel enthousiast door alle gesprekken die ik voer met verschillende collega’s.

Op welke vlakken is je werk een uitdaging?

Als team proberen we elkaar regelmatig te zien, maar dit lukt niet altijd. Je bent als consulent veel onderweg en iedereen heeft een eigen ingedeelde planning. Wil je elkaar spreken dan moet je het zelf actief opzoeken. Voor mij, maar ook voor veel collega’s, is het kantoor in Venlo ook niet om de hoek dus daar zijn we niet veel. De vrijheid die je hebt ervaar ik als prettig, maar je moet wel goede planningsvaardigheden hebben en snel kunnen schakelen tussen de verschillende werkzaamheden.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Het mooiste van mijn werk vind ik dat we als consulent echt aan de basis zitten van de ontwikkeling van een kind. We kunnen aan de voorkant al zorgen dat een kind de juiste hulp krijgt en op de goede plek terecht komt. Maar ook het coachen van leerkrachten en pedagogisch medewerkers vind ik heel waardevol. Als consulent ben je eigenlijk de verbinding tussen alle losse eilanden, je probeert verschillende partijen samen te brengen zodat het één geheel gaat vormen voor een kind. Daarnaast hou ik van het dynamische, geen dag is hetzelfde.

“BCO geeft je het gevoel dat je waardevol bent voor het bedrijf, dat je ertoe doet en gewaardeerd wordt om wie je bent.”

Wat vind je van BCO als werkgever?

Ik ervaar BCO als een fijne werkgever, het is een warm bedrijf dat je als mens verwelkomt en niet alleen als medewerker. De afstand tussen de directie en de medewerkers is klein, wat heel prettig en vertrouwd voelt. Ze betrekken ons bij zoveel mogelijk dingen en vragen geregeld terugkoppeling op interne documenten zoals het koersplan en de jaarplannen. Door mijn team ben ik vanaf het begin ook heel goed opgevangen, een vraag is nooit te gek. Ik zie ook dat veel mensen hun pensioen halen bij BCO en veel blijven zelfs na hun pensioen nog doorwerken als associé. Dat zegt ook veel over een bedrijf denk ik.