Week van het jonge kind : Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie.

Uit de praktijk - 11 april 2017 - Door Jo van Gelder

'Ieder kind is uniek. Ook jij. Het maakt niet uit waar je geboren bent. Het maakt niet uit of je vel zwart of wit is. Je bent net zo belangrijk als de president van Amerika.' Dit schrijft Ellen Tijsinger in haar boek 'Alle kinderen tellen mee'.

Kinderen uit andere taalgebieden vinden hun weg naar onze kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. In het begin is dat flink wennen. De nieuwe leefomgeving met heel veel nieuwe materialen. Er zijn veel kinderen die er anders uitzien en naar je kijken. Er wordt een taal gesproken die je niet begrijpt, laat staan spreekt. Al deze kinderen hebben de sterke behoefte om te voelen dat ze welkom zijn en erbij horen. Voor dat gevoel kan de pedagogisch medewerker of de leerkracht zorgen.

Ze laten voelen en zeggen: 'Wat fijn dat je er bent!' Iedereen hoort erbij en de opvoeders, begeleiders werken samen om kinderen de veiligheid te bieden die heel basaal is om mee te kunnen doen.

BCO Onderwijsadvies ondersteunt kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen om deze kinderen snel het gevoel te geven dat ze hier van harte welkom zijn.

Lees meer over ons aanbod voor het Jonge kind