Thuis blijven leren – tips voor ouders en begeleiders voor effectief thuisonderwijs

Uit de praktijk - 17 maart 2020 - Door Sigrid Bokkers

Nu besloten is de scholen te sluiten in verband met de Corona-crisis, wordt van schoolteams verwacht toch zoveel mogelijk de leerlingen aan het leren te houden in de thuissituatie. Leerlingen hebben daarvoor ouders of begeleiders keihard nodig. Als team kun je ouders informeren hoe ze hun kind(eren) goed kunnen begeleiden. Onze adviseur Sigrid Bokkers schreef een tekst die je kunt gebruiken of bewerken voor de communicatie naar ouders en begeleiders.

Je kind begeleiden bij thuis leren

De school van je kind is gesloten in verband met de Corona-crisis. We willen graag dat leerlingen thuis zoveel mogelijk blijven leren. Dat is niet gemakkelijk. Er verandert nogal wat. Je bent met het hele gezin de hele dag thuis. Je moet waarschijnlijk thuis werken en de kinderen vragen de nodige aandacht. Het is voor iedereen een uitdaging om zoveel mogelijk het ‘onderwijs’ door te laten gaan.

Op social media wordt al veel gedeeld en gepost. Vaak is dat bedoeld voor leerkrachten. Daarom heb ik voor jullie als ouders of verzorgers 5 tips, 5 ideeën en 5 websites die kunnen helpen om van de nood een deugd te maken. Thuis ‘onderwijs’ volgen biedt ook kansen. Aandacht voor elkaar kan hier een positieve impuls aan geven.

5 tips voor onderwijs thuis

 1. Thuisonderwijs in deze tijd is niet vrijblijvend
  Het geeft de leerlingen en jou als ouder natuurlijk meer vrijheid: wanneer, hoe lang, waar en met wie ga ik leren. Maar het is geen vakantie. Voor leerlingen geldt nog altijd een leerplicht en voor de leerkrachten een werkplicht. Leerkrachten zetten zich voor 100% in om onderwijs op afstand te realiseren en goede taken digitaal te maken. Maak er gebruik van in het belang van je kind. Zodat er zo min mogelijk achterstand ontstaat.
 2. Bespreek samen met je kind hoe de dag en de werktijd eruit gaan zien
  Iedereen mag hierbij inbreng hebben, maar zorg wel voor duidelijke kaders. Hierbij kun je natuurlijk best gebruik maken van zaken die moeten. Ook op school zijn er immers ‘moet-taken’ - die je kind soms ook minder leuk vindt - en leuke taken en activiteiten waar het uit kan kiezen. Zorg vooral voor afwisseling: schermtijd-leestijd, alleen-samen, binnen-buiten etc.
 3. Zorg voor een dagstructuur waarbij iedereen zich prettig voelt en die niet teveel afwijkt van het normale
  Niet te laat naar bed, op tijd opstaan, je klaar maken en daarmee de dag rustig maar wel met structuur opstarten. Je kunt dan samen in gesprek over het dagschema en taken.
 4. Ondersteun je kind bij schooltaken
  Houd er rekening mee dat als jouw kind aan het werk is, jij als ouder niet voor de volle 100% kunt werken. Juist bij het maken van taakjes is het prettig dat je in de buurt bent om samen de activiteiten te bespreken of samen op te lossen en natuurlijk complimenten te geven over inzet, doorzetten, netjes werken, vooruitgang en resultaat.
 5. Maak en doe samen leerspelletjes
  Speel een gezelschapspelletje. Kinderen leren samenwerken, omgaan met frustratie en doorzetten (spelletjes moeten dan wel worden afgemaakt).
  Ook schaakspellen, sudoku’s maken en legpuzzels maken zijn prettige bezigheden.
  Maar denk ook aan het zelf maken van een spellingsmemories of -kwartet: op internet spellingscategorie opzoeken en bijvoorbeeld van samengestelde woorden een memorie of kwartet maken. Je kind kan het met jou spelen of met vriendjes óf delen met klasgenootjes.

5 ideeën voor andere vormen van leren

 1. Samen bakken of koken
  Je kind leert vanaf de start: van het bedenken, recept zoeken en lezen, boodschappen doen, het maken van het recept tot het tenslotte lekker opeten. Je leest, werkt met inhoudsmaten én werkt nauwkeurig en netjes. Denk aan lunchgerechten, soepen, koekjes of taarten etc. 2
 2. Denken stimuleren en begrijpend lezen
  Creatieve opdrachten waarbij het denken wordt gestimuleerd en begrijpend luisteren en lezen belangrijk is op de site van basisschool ‘t Talent in Lent. Ga naar creatieve opdrachten
 3. Gesprekken voeren over dilemma’s
  Wil je ook eens een andere soort vragen stellen om een ander gesprek te voeren, dan kun je inspiratie halen uit de onderwerpen die op de site van Sabine Wassenberg staan.
  Ook heerlijk om dit onder het eten met elkaar te bespreken. Ga naar de site van Sabine Wassenberg
 4. Leren typen met 10 vingers
  Bijvoorbeeld met de gratis website Typelesonline.  Ga naar de site Typelesonline  
 5. Een digitaal prentenboek voorlezen of zelf maken
  Digitaal prentenboek voorlezen: ga naar de site Wepboek
  Zelf een digitaal prentenboek maken: ga naar de site van Leshulp 

5 websites

Maak gebruik van online oefenstof die de komende tijd gratis onder schooltijd aangeboden wordt:

 1. Ga naar de site van Squla
 2. Ga naar de site van Kids4Cito
 3. Ga naar de site van JuniorEinstein
 4. Ga naar de site met leerspellen van Digipuzzle
 5. Ga naar de site met tips van Gemma Steeman, met nog meer leuke en educatieve tips

 

Deel je ervaringen met ons

Stuur een foto van een leuke, leerzame, gezellige en actieve activiteit. Of laat weten waar je kinderen blij van zijn geworden. Als we elkaar blijven inspireren kunnen het ondanks alles nog hele fijne, gezellige en leerzame weken worden!

Mijn dochter wordt blij van: lekker buiten samenwerken aan een poezen-speel-hok. 1,5 meter uit elkaar, oud materiaal hergebruiken, zagen, vastmaken, verven en nog veel meer (zie foto). Genieten!

Heb je vragen als ouder, laat het me weten via sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl