Technisch lezen op afstand - terugblik webinar 10 april 2020

Uit de praktijk - 14 april 2020 - Door Gert Custers

Op vrijdag 10 april 2020 hebben collega's Gert Custers en Pierre Pas een webinar over technisch lezen op afstand verzorgd. Ze hebben leerkrachten mogelijkheden en middelen aangereikt die ze kunnen inzetten om het technisch lezen op afstand te onderhouden, maar ook om instructie te geven. Verder zijn de interventies die ingezet kunnen worden voor de risicolezers besproken.

Bekijk het webinar hieronder terug of bekijk hem via YouTube.

Download de PowerPoint-presentatie

Tips van deelnemers aan het webinar

  • "Ik (groep 4) geef leesonderwijs volgens methode Station Zuid + eigen aanvullend geschreven methode. Instructiefilmpjes: volgens direct instructiemodel. Lesdoel (met visualisatie Taal in blokjes). Vervolgens voor-koor-door waarbij ik voorlees, de leerlingen uitnodig om mee te lezen en vervolgens zelf hardop te lezen."
  • "Heb met videobellen live voor-koor-door met de leerling gedaan. Ouder zat erbij en dit werkte heel erg goed."
  • "Ik liep tegen hetzelfde probleem aan bij voor-koor-door (chaotisch qua geluid), zin voor zin lukt het redelijk, als je erna een langer stuk tekst leest, wordt dit moeilijk omdat het dan allemaal door elkaar gaat. Wat ik heb gedaan: voor - koor - door per zin met microfoon aan én met maar 4 kinderen (zwakke lezers in groepjes van 2). Als je vervolgens de hele tekst koor wilt lezen, de kinderen de microfoon uit laten zetten. Wellicht erna nog tijd maken om de kinderen individueel een stukje te laten lezen waardoor je ze toch hoort."
  • "Op de site van schoolschrijvers staat een luisterverhaal erg interessant. elke dag wordt er een stukje voorgelezen door een schrijver."
  • "Daphne Deckers leest haar kinderboeken ook voor (Youtube)."
  • "De site https://www.ralfilezen.nl/. is ook een tip voor goede teksten."
  • "We hebben een document van SLO gekregen met veel tips."
  • "Op facebook zijn ook veel groepen waar je lid van kunt worden die veel tips geven."

Afstandsonderwijs in Coronatijd

Er kwamen o.a. vragen voorbij hoe om te gaan met leerlingen met EED. Hiervoor verwijzen we je graag door naar de volgende pagina. Onderaan deze pagina kun je klikken op 'Klik hier voor meer informatie, een werkwijze en ideeen over bovenstaande onderwerpen' dan download je een document met diverse aandachtspunten en tips.

Bekijk de aandachtspunten en tips

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust telefonisch of via de mail contact met ons op.

Gert Custers, 06 310 461 18 - gertcusters@co-onderwijsadvies.nl
Pierre Pas, 06 549 544 59 - pierrepas@bco-onderwijsadvies.nl
Ellen van der Heijden, 06 285 320 92 - ellenvanderheijden@bco-onderwijsadvies.nl
Mat Custers - 06 178 647 22 - matcusters@bco-onderwijsadvies.nl