Stappenteller

Uit de praktijk - 9 januari 2018 - Door Erno Mijland

‘Beweeg!’ Het is 9.00 uur en ik heb tot nu toe alleen maar stilgezeten. Mijn sporthorloge roept me tot de orde. Wat het apparaat niet weet is dat ik al even wakker ben. Ik heb een uurtje zitten werken aan een nieuw idee. Mijn brein was wel degelijk in beweging en nu heb ik voor mijn gevoel een interessant stapje gezet in mijn denken.

Als je in het onderwijs werkt is een professioneel leven lang stappen en stapjes zetten een absolute ‘must’. Kijken, vragen stellen over wat je ziet, antwoorden bedenken en die uitproberen in de praktijk. Hoe kan ik mijn leerlingen nog meer activeren? Hoe kunnen we als team beter samenwerken? Hoe betrekken we ouders meer bij het onderwijs? We leren elke dag. We kiezen een ander pad, stappen over frustraties heen, gaan met zevenmijlslaarzen van A naar B, lappen adviezen aan onze laars, trekken een eindsprintje, nemen hordes, zetten onze hakken in het zand, keren soms wijzer geworden op onze schreden terug, springen over slootjes…

Ik heb veel geleerd van mijn stappenteller. Hoe ik haalbare doelen stel. Dat ik gemakkelijker extra stappen zet als ik daarmee de teller mooi rond op 20.000 krijg. Dat me fit voelen samenhangt met elke dag bewegen. Dat stappen terug zetten ook telt.

Aan het einde van de dag weet ik wel exact hoeveel ik fysiek bewogen heb, maar niet hoeveel ik geleerd heb. Ik krijg, zeg maar, niet elke avond een diploma. Mijn alledaagse leren is informeel, vaak ongemerkt leren. De opbrengst is vaag: een nieuw ideetje, een sluimerend inzicht, het unheimische gevoel me voor de zoveelste keer tegen dezelfde steen te hebben gestoten.

Ik wil meer inzicht. En daarom is mijn vraag aan de R&D-afdeling van de fabrikant van mijn stappenteller: kunt u ook zo’n ding ontwikkelen om stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling te meten? Om doelen te stellen en direct feedback te krijgen op mijn alledaagse leren. Zodat ik een nog betere ontwikkelconditie opbouw én onderhoudt. Geef me een smartwatch die me - als ik in gedachtenloze routines verval, niet meer denk dat alles altijd beter kan, vastgeroest raak in mijn opvattingen - een seintje geeft: ‘Beweeg!’

Dit blog is eerder verschenen in onze nieuwsbrief van januari 2018