Inspiratiedag voor het Jonge Kind 2020: wat was het een mooi feest!

Uit de praktijk - 10 februari 2020 - Door Guusje Bos

De tiende Inspiratiedag voor het Jonge Kind stond in het teken van ‘Feest!’. De ruim 150 gasten vierden samen feest in De Witte Hoeve in Venray.

Na een kopje koffie of thee met muffin opende Lia de dag waarna Prof. Dr. Ferre Laevers volgde met een inspirerende inleiding over de kracht van verbinding in tijden van afnemend licht. Laevers pleit voor meer deep learning. Ieder kind heeft volgens hem recht op 10.000 uur spel en onderzoek. In die 10.000 uur is een grote rol weggelegd voor onderwijs en opvang. Je verplaatsen in de lerende geeft je zicht op de manier waarop je de leeromgeving krachtiger kunt maken. Welbevinden en betrokkenheid zijn daarbij de ankers. 

Hierna volgden er drie workshoprondes verzorgd door adviseurs van BCO. Zo was er een workshop over de doorgaande lijn: kunnen peuters en kleuters in één groep? Maar ook over het gebruik van open materialen om spelend leren in groep 1 t/m 3 te stimuleren. En bijvoorbeeld de workshop pedagogisch optimisme waarin met een positieve bril naar kinderen werd gekeken om steeds weer nieuwe kansen te zien. Een totaaloverzicht van de workshops vind je hier.

Natuurlijk werd de powersessie tussen de lunch en derde workshopronde niet overgeslagen. Samen in beweging komen en, op een ietwat chaotische manier, elkaar beter leren kennen. 

Na workshopronde drie was het tijd voor de loterij met met dit jaar extra veel mooie prijzen. De verwondering, blijdschap of teleurstelling galmde door de zaal. Wij bedanken Reinders, de Taalbrug Junior, Bibliotheek Helmond-Peel, Cubiss, boekhandel De Ganzenveer in Helmond en Kentalis voor de bijdragen. De verliezers hoefden niet lang  te treuren. Vanwege het 10-jarig jubileum kregen alle deelnemers een goodiebag met een leuk prentenboek aangeboden door BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. 

De dag werd feestelijk afgesloten met een drankje, waarna iedereen opgewekt richting huis vertrok. 

Hopelijk zo vol inspiratie dat de datum voor 2021 direct is vastgelegd: op woensdag 3 februari 2021 zal de elfde editie van de IDJK plaatsvinden!

Voor het geval je alle workshops wel had willen volgen: een aantal inspirerende items uit de diverse workshops zijn te vinden onder ‘Nice to have’.