HGPD out of Africa - HGPD in de praktijk

Uit de praktijk - 13 januari 2020 - Door Liesbeth Stammen

Dat HGPD een denkwijze is en geen formulier is nu ook in Afrika bekend. Leerkrachten over de hele wereld hebben het beste met hun leerlingen voor. Zij doen ertoe en maken het verschil.

Soms kunnen kleine interventies al grote impact hebben. Het denken in mogelijke acties, denken in kansen, wat kan ik morgen doen, pedagogisch optimisme, past bij iedereen, bij elke leerkracht, bij elke leerling. Niet eindeloos wachten op diagnoses of staren naar belemmeringen. Maar oog hebben voor kansen.

Workshop HGPD voor onderwijsprofessionals in Kenia

De vraag Wat kan ik als leraar morgen anders doen? heeft achteraf meer centraal gestaan dan ik vóór mijn reis naar Kenia had gedacht. In het najaar van 2019 gaf ik via Teachers4Teachers een workshop voor schoolleiders in Kenia. Het onderscheid tussen directe en indirecte factoren was voor hen een echte eyeopener. De basis van de cirkel van invloed van Stephan Covey is ook de basis van HGPD. Deze cirkel beschrijft hoe je door proactief handelen je invloed kunt vergroten.
Op hetzelfde moment gaven collega’s van Teacher4Teachers een workshop HGPD aan leerkrachten voor kinderen met special needs. Ook daar was het denken in ‘possible actions - how to be organised’, te horen. Je hebt een goed idee? Oké wat ga je dan morgen met deze leerling doen? Wanneer evalueer je dat? Zo eenvoudig, zo universeel. Deze mooie Afrikaanse ervaring deed me beseffen dat het denken in kansen soms nog zo klein, minder vanzelfsprekend is dan ik dacht. Maar als je er over nadenkt dan raakt het mensen altijd. Dat is en blijft bijzonder. De taxichauffeur In Kenia vroeg me of ik een plantage bezit. Ik waande me even Karen Blixen in de film Out of Africa. Een plantage hebben blijkt niet nodig om mensen te raken en het verschil te maken. Met HGPD-denken raak je mensen en breng je ontwikkeling van kinderen en leerkrachten op gang, overal ter wereld en altijd. Dat inzicht kreeg ik achteraf alles overdenkend bij een prachtig uitzicht.

HGPD op 1 A4

Tijdens een beleidsochtend van BCO is onderstaande poster tot stand gekomen die de HGPD-gedachte op 1 A4 samenvat. Lees ook het eerdere blog 'Diagnoseloos de goede dingen doen' in deze reeks van mijn collega Sigrid.

Klik hier om meer te lezen over de Afrikaanse ervaringen en Teachers4Teachers of neem contact met me op via liesbethstammen@bco-onderwijsadvies.nl of 06 190 730 47