Effectiever omgaan met gewenst en ongewenst gedrag tijdens de tussenschoolse opvang (TSO)

Uit de praktijk - 26 november 2019 - Door Sigrid Bokkers

Op Basisschool de Doolgaard in Horst liepen de vrijwilligers van de tussenschoolse opvang (TSO) regelmatig tegen conflicten of storend gedrag van leerlingen aan. Vanuit BCO hebben de TSO-medewerkers 3 avonden een scholing van Sigrid Bokkers gevolgd waarin ze handvatten kregen, vanuit het gedachtegoed van de Vreedzame School, om dit gedrag van de leerlingen te verbeteren.

Afgelopen woensdagavond, 20 november 2019, verzorgde Sigrid de laatste bijeenkomst. Tijdens de drie bijeenkomsten werden de uitgangspunten van de Vreedzame School besproken en gekoppeld aan het werken in de tussenschoolse opvang. Een belangrijk doel hierbij is het spreken van dezelfde taal door de TSO-medewerkers, de leerkrachten van school en de leerlingen onderling en het op een positieve manier omgaan met elkaar. De TSO-medewerkers hebben nieuwe handvatten gekregen om effectiever om te gaan met het versterken van gewenst gedrag en het ombuigen en stoppen van ongewenst gedrag.

"We hebben geleerd om dingen bespreekbaar te maken waardoor we nu respect van de kinderen krijgen. Hierdoor is er rust in de groep gekomen."

Annemie Riswick en Nel Huys, TSO-medewerkers – Basisschool de Doolgaard Horst

Meteen toepasbaar in de praktijk

Door de praktische insteek van de scholing konden de TSO-medewerkers de inhoud van de eerste bijeenkomst meteen in de praktijk toepassen. Hierdoor merken ze al gelijk een positieve verandering. Zo geeft Corrie aan dat het maken van duidelijke afspraken vanaf het moment dat de kinderen binnenkomen supergoed werkt. Verantwoordelijkheid van de leerlingen aanspreken en hierin duidelijk en consequent handelen zijn elementen die veelvuldig terug zijn gekomen. Rieky geeft ook een mooi voorbeeld: het werkt goed wanneer je kinderen die schreeuwen meteen aanspreekt, wanneer nodig de reactie procedure inzet en in het aanspreken van de leerlingen zelf rustig blijft. 

"Sigrid gaf duidelijke en boeiende leerstof, met een prettige sfeer. Voor herhaling vatbaar, dankjewel hiervoor."

Ria Hesen en Henriette Roefs, TSO-medewerkers – Basisschool de Doolgaard Horst

De school heeft het traject ook als succesvol ervaren. Dorien Timmermans, kwaliteitsteamlid bovenbouw, geeft aan: 'Wat was dit traject genieten, we hebben op school te maken met zeer gedreven TSO-krachten die zich met hart en ziel inzetten voor onze kinderen! Al meteen na de eerste bijeenkomst merkte ik verschil tijdens de overblijfmomenten. Er werd veel meer preventief gehandeld. De sfeer was prettiger en de TSO-krachten genoten zichtbaar van het effect van hun eigen handelen.'

Het doel van de scholing is bereikt: de TSO-medewerkers kunnen op een prettige manier werken, ze gaan met meer plezier de lunch samen nuttigen en leerlingen kunnen rustig overblijven en voelen zich veilig, meer gehoord en gezien.

Meer weten over de scholing Prettig overblijven voor iedereen? Kijk op deze pagina of neem contact op met Sigrid Bokkers via sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl of 06 194 919 04.