De week van respect - wat kun je als school doen?

Uit de praktijk - 7 november 2016 - Door Sigrid Bokkers

Eén van mijn favoriete liedjes is die van Aretha Franklin waarin ze over R.E.S.P.E.C.T. zingt. Al in de zomer van 1965 werd de oorspronkelijke versie van dit liedje opgenomen…

What you want, what you need…
All I’m asking is for a little respect…

Respect is van alle tijden. En het uiten van respect is daarmee ook altijd onder de aandacht. Maar hoe doe je dat nu? Hoe maak je zo’n grote, abstracte term concreet voor kinderen en hoe ziet dat eruit? De komende week hoop ik dat er (nog) weer wat meer aandacht is voor het begrip respect. Dit is namelijk erg belangrijk en nodig. Kijk maar naar de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten. Donald Trump en Hilary Clinton kunnen ook wel wat lessen respectvol debatteren gebruiken!

Wat kun je als school doen?

Basisschool de Weiert in Arcen en 't Kapelke in Lomm zijn dit schooljaar gestart met Schoolwide Positive Behaviour Support (SWPBS), een schoolbrede aanpak gericht op het ontwikkelen van een positief schoolklimaat. Hierdoor kunnen kinderen optimaal leren en worden gedragsproblemen voorkomen. De scholen begonnen met een echte, gezamenlijke herwaardering van de kernwaarden: Respect, Verantwoordelijkheid en Veiligheid. Deze kernwaarden zijn gevisualiseerd.

Het ontwerp en de uitwerking is een gezamenlijk proces van leerkrachten en diverse ouders. Een prachtig resultaat met een echte boot en matrozen die de boot gaan bemannen. Deze boot wordt gevuld door goed gedrag te laten zien en op een prettige, veilige manier met elkaar om te gaan.

Tijdens de opening van SWPBS op school gaven de kinderen complimenten aan elkaar, aan ouders en leerkrachten om een goed voorbeeld te geven en daarmee respect te concretiseren. En werd er een lied gezongen door alle kinderen. Aardig zijn voor elkaar, zorgen voor elkaar en daardoor een prettige leeromgeving creëren. Datgene wat we allemaal willen om jezelf goed te ontwikkelen!

Bekijk hier een korte filmimpressie van de opening van SWPBS op basisschool De Weiert in Arcen
Bekijk hier een korte filmimpressie van de opening van SWPBS op basisschool 't Kapelke in Lomm

Wat doet jouw school om een positief schoolklimaat te ontwikkelen?

Voor vragen neem contact op met mij via sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl.
Sigrid Bokkers, senioradviseur BCO Onderwijsadvies

Meer informatie over: