De Pilotenparadox

Uit de praktijk - 9 mei 2017 - Door Erno Mijland

Moderne vliegtuigen beschikken over een automatische piloot. Het maakt het werk van de menselijke piloot gemakkelijker. Je hoeft immers niet continu allerlei complexe combinaties van handelingen uit te voeren. Daarnaast heb je als piloot veel actuele informatie tot je beschikking. Ook dat maakt het werk gemakkelijker. Je zou kunnen denken: de piloot mag dan best wat minder goed zijn. Het tegendeel is waar: de piloot van nu moet beter zijn dan ooit.

Twee illustraties. In 2009 stort een Boeing van Turkish Airlines neer bij Schiphol. Aanleiding is een kapotte hoogtemeter. De automatische piloot reageert op de foutieve gegevens van dit apparaat en neemt de verkeerde beslissingen. De menselijke piloten raken in verwarring en weten niet wat ze moeten doen. De speelfilm ‘Sully’ vertelt een verhaal uit hetzelfde jaar. Piloot Chesley Sullenberger maakt een noodlanding met zijn vliegtuig op de Hudson bij New York. Beide motoren zijn uitgevallen door een botsing met een zwerm vogels. De optie om een noodlanding op een rivier te maken is in geen enkel systeem geprogrammeerd. Sullenberg neemt de beslissing op basis van jarenlange ervaring en helder denken. Alle inzittenden overleven het ongeluk.

Ook leerkrachten maken steeds meer gebruik van technologische hulpmiddelen en actuele informatie. Ze laten hun leerlingen sommen oefenen in adaptieve software, kunnen de progressie van elk kind op de voet volgen. Ze hebben toegang tot alle denkbare informatie, ook over de groei en ontwikkeling van kinderen. Het maakt het werk van de leerkracht gemakkelijker. Maar ook hier geldt: de leerkracht van nu moet beter zijn dan ooit. Alleen dan signaleer je het als een systeem verkeerde informatie gebruikt. Alleen dan begrijp je het als er iets misgaat en de software dat niet ziet. Alleen dan bedenk je de best denkbare, maar misschien nooit eerder bedachte oplossing voor een acuut probleem.

Als professional moet je stevig in je schoenen staan. De autoriteiten twijfelden aan het verhaal van Sullenberger dat beide motoren waren uitgevallen. Maar hij had het echt gevoeld: aan de vibraties van zijn toestel. Achteraf bleek hij gelijk te hebben. Beter zijn dan ooit betekent: technologie gebruiken, informatie op waarde schatten, ervaringskennis en fingerspitzengefühl inzetten, helder, kritisch en creatief denken én vertrouwen op je kunnen.

Dit blog is eerder verschenen in onze nieuwsbrief van mei 2017