Actief aan de slag met verkeerseducatie op 336 Limburgse basisscholen

Auteur:  BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning Datum:  24 juni, 2024

“Kinderen en jongeren van 4-17 jaar behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor deze doelgroep is de aanpak Verkeersactieve school ontwikkeld”. Onze BCO-adviseurs geven advies en begeleiding aan de 336 deelnemende Limburgse basisscholen.

De Verkeersactieve school

De Verkeersactieve school is een aanpak vanuit de provincie en gemeenten, voor alle Limburgse scholen waarbij verkeersveilig gedrag wordt gestimuleerd. Projectleiders en BCO-adviseurs Monique La Grouw en Nicky van Gerwen geven persoonlijk advies en begeleiden Limburgse basisscholen bij vragen over verkeerseducatie en verkeersveiligheid. Ook organiseren ze halfjaarlijks netwerkoverleggen voor alle verkeerscoördinatoren per gemeente.

 

Cijfers Verkeersactieve school Limburg

336
basisscholen
91.8
procent van alle basisscholen in Limburg zijn verkeersactief
Gratis voor alle scholen

Samenwerking Marjo Zegers – Two Move

In dit project werken Monique en Nicky samen met Marjo Zegers van Two Move. Marjo is ook projectleider Verkeersactieve school en tevens eigenaresse van Two Move. Met dit platform helpt ze kinderen en volwassenen bij allerlei aspecten van verkeersveiligheid in en rondom de eigen (school- of speel)omgeving. Samen met onze adviseurs is ze verantwoordelijk voor alle basisscholen in Limburg die deelnemen aan De Verkeersactieve school.

Gratis projecten & materialen

Provincie en gemeenten stellen voor alle Limburgse scholen gratis verkeerseducatieprojecten en materialen ter beschikking, passend bij de doelgroep. Deze projecten zijn een combinatie van zowel theoretische als praktische verkeerseducatie. De Verkeersactieve school is er met name op gericht om kinderen de dagelijkse verkeerssituaties zelf te laten ervaren. Zo wordt er aandacht besteedt aan een verkeersveilige schoolomgeving, de school-thuis route, afleiding in het verkeer, grote voertuigen en verkeersgedrag. Via een digitale omgeving, het verkeersmenu, kan een school zijn projecten en materialen rondom verkeerseducatie selecteren. Nicky en Monique verzorgen het projectmanagement voor het ROVL en de netwerkbijeenkomsten, de scholen begeleiden ze bij het selecteren van de materialen en maken van de juiste keuzes.

Inspiratie op basisschool De Brink en basisschool De Octopus

Op basisschool De Brink in Melderslo en basisschool De Octopus in Swalmen mogen ze zich al Verkeersactieve school noemen. Zij zijn volop bezig met verkeerseducatie. Bekijk de video en laat je inspireren door het brede verkeersaanbod!

Verkeersactieve School

ROVL

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg is een onafhankelijk provinciaal samenwerkingsplatform op het gebied van verkeersveiligheid en tevens de opdrachtgever van de Verkeersactieve school. Het ROVL is samengesteld uit vele partners die zich inzetten voor het verbeteren van verkeersveiligheid in Limburg. De provincie Limburg, met als uitvoerder ROVL, streeft ernaar om verkeerseducatie een structurele plaats te geven in het basis- en voortgezet onderwijs.

Is jouw school nog niet verkeersactief?

Neem dan snel contact met ons op.