Week van de Alfabetisering - 9 t/m 15 september 2019

Nieuws - 27 augustus 2019

Als pedagogisch medewerker en leerkracht weet je als geen ander hoe belangrijk taal is, zowel bij kinderen als ouders. Vanuit het netwerk preventie laaggeletterdheid zetten wij ons - samen met Stichting Lezen & Schrijven - het hele jaar door in om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 15 september geven wij een aantal tips waarmee je laaggeletterdheid kunt verminderen en onder de aandacht kunt brengen.

Maar... waarom zou je meedoen?

Neem een kijkje in het leven van Lisa.

Benieuwd wat je kunt betekenen? Hieronder geven we je een aantal tips:

Maak de e-learning ‘Aanpak van laaggeletterdheid’

Wil jij nu eens meer weten over laaggeletterdheid? Doe dan de e-learning. Hij duurt ca. 45 minuten en na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Maak er een teamactiviteit van. Wellicht staat je directeur/teamleider hierachter en wil wel een letterbord of iets anders leuks verloten onder de deelnemende collega’s.

Klik hier om de e-learning ‘Aanpak van laaggeletterdheid' te maken

Biebies Bus op school

Olifantje BieBie is de mascotte van het jeugdprogramma van de Bibliotheek Venlo. Haar busje, BieBies Bus, rijdt naar alle wijken en dorpen van gemeente Venlo. De vrijwilligers van BieBies Bus laten ouders met kinderen van 2 tot 8 jaar ervaren hoe leuk, gezellig én belangrijk het is om samen bezig te zijn met taal. Ze gaan samen spelen, zingen, praten en boekjes lezen. De ouders krijgen leuke tips om thuis spelenderwijs met taal bezig te zijn.
BieBies Bus sluit aan bij die plekken of initiatieven waar ouders en kinderen al komen. Scholen zijn hier een goed voorbeeld van. Voor meer informatie en het boeken van Biebies Bus kun je contact opnemen met projectleider Mayke Steeghs of kijk op de website van de Bibliotheek Venlo.

Doe mee aan de TaalChallenge

Wil je kans maken op een schoolreisje met je klas naar de Efteling? Of een boekenpakket van Uitgeverij Zwijsen? Voer dan vijf keer de TaalChallenges van de dag uit. Vijf dagen op rij met jouw klas aan de slag met een leuke TaalChallenge. Meedoen is makkelijk!

  • Kies zelf de week dat je mee wilt doen.
  • Je ontvangt die week dan elke doordeweekse ochtend een sms'je met een TaalChallenge.
  • Deze uitdagingen zijn gemaakt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Maar ook met jongere of oudere kinderen is het leuk!
  • De meeste TaalChallenges zijn in maximaal een half uur te doen. Je mag zelf weten op welk moment van de dag jullie hem uitvoeren.   

Durven jullie de uitdaging aan?

Doe mee aan de TaalChallenge

Taalscholing op maat via Groen Licht

Basisschool De Zuidstroom - een reguliere basisschool in Venlo Zuid -  vindt het contact tussen ouders en school belangrijk om samen de ontwikkeling van het kind goed te kunnen volgen. Als ouders de Nederlandse taal niet voldoende kunnen spreken en of schrijven biedt de school een cursus Nederlandse les aan, via de stichting Groen Licht. Voor meer informatie kun je contact opnemen met deelteamleider Doddy Verschoor.

De website www.ikwilleren.nl

Kom jij ouders tegen die wat ondersteuning kunnen gebruiken bij taal, rekenen, computers of financiën? Indien ze zich aanmelden via de website www.ikwilleren.nl krijgen ze binnen de kortste keren een passend aanbod.

Project BoekStartcoach

In samenwerking met de gemeente Venlo, Spring Kinderopvang en GGD Limburg-Noord is dit jaar het driejarige project BoekStartcoach gestart. De BoekStartcoach is een speciaal opgeleide medewerker van de Bibliotheek Venlo die op consultatiebureaus en kinderopvanglocaties werkzaam is. Vanaf de start van schooljaar 2019-2020 zijn BoekStartcoaches actief op de consultatiebureaus in de gemeente Venlo en in de loop van het schooljaar ook op 7 kinderopvanglocaties. Naast Spring kinderopvang sluiten ook andere kinderopvanglocaties aan bij het project. Lees meer over het project of neem contact op met projectleider Anouk Vercoulen.

Zet de Liedjeskast in

Zet net als basisscholen in Roermond en Kerkrade de Liedjeskast in. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de leerlingen taal beter in de praktijk kan toepassen, maar leerlingen geven ook aan een betere leesattitude te hebben. De Liedjeskast is bedacht en ontwikkeld door Gé Reinders en Marjan Suilen. Lees meer over de Liedjeskast