Taal Integraal Op Een Weekschaal

Dienst

Taalonderwijs is vaak: zappen van het oefenen van de ene vaardigheid naar de andere, van het ene onderwerp naar het andere, van de ene tekst naar de andere. Wij zetten daar met ‘Taal Integraal Op Een Weekschaal’ een integrale aanpak tegenover.

Zo realiseer je door slim te combineren effectiever en efficiënter taalonderwijs. Kinderen krijgen met deze aanpak meer kennis van de wereld waarbij je als leerkracht inspireert en enthousiasmeert zodat leerlingen zelf meer willen weten en andere teksten over het onderwerp willen lezen.

Eén tekst per week in alle taal- en leesdomeinen

De tekst kan gewoon uit een van je methodes voor taal, wereldoriëntatie of begrijpend lezen komen. Bij voorkeur een pittige tekst die kinderen leert dat het moeite kost om een tekst beter te begrijpen. Taal Integraal maakt gebruik van de principes van RALFI-lezen en Close reading.
De infographic van Taal Integraal laat zien hoe je dagelijks als leerkracht met de tekst gedurende één week werkt aan gesprekken, leestechniek, woordenschat, taalbeschouwing, spelling en schrijven.
Op zoek naar goede teksten? Zoek via de 3G Tool Tekstbronnen naar gratis teksten.

Wat zijn de voordelen?

  • Leerlingen hebben meer overzicht doordat je elementen als decoderen (lezen) en coderen (schrijven)behandelt met gebruik van één tekst.
  • Leerlingen zetten hun sterktes in om informatie uit een tekst te halen als compensatie voor eventuele zwaktes. Als een leerling bijvoorbeeld al veel weet over het betreffende onderwerp kan hij ondanks een mindere leestechniek de tekst beter lezen en begrijpen.
  • Als leerkracht match je leerlingen op elkaar compenserende factoren en laat ze via maatjeswerk samenwerken in het verwerken van de tekst.
  • Leerlingen ervaren meer leesplezier doordat ze met eigen vragen bij een tekst aan de slag gaan.

Klik op de afbeelding om te vergrotenTaal Integraal op een Weekschaal op jouw school

Deze aanpak vraagt om leerkrachten die de methode los durven te laten, goede teksten kunnen kiezen, oefenmateriaal weten te verzamelen bij de verschillende vaardigheden en leerlingen kunnen enthousiasmeren om écht met een tekst aan de slag te gaan. Als team werk je samen aan een goede voorbereiding van de week en bedenkt werkvormen waarmee leerlingen zelfstandig aan het werk kunnen. Voor teams die aan de slag willen met de aanpak is er een infographic en een handleiding beschikbaar.

Implementeren van Taal Integraal op een Weekschaal

Taal Integraal is ontwikkeld door de taalspecialisten van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. Wij hebben ervaring met de implementatie én ontwikkeling van vaardigheden van teams en leerkrachten naar deze aanpak op school.

"Leerkrachten herkennen en onderschrijven het nadelige effect van de versnippering van het taal- en leesonderwijs maar vinden het spannend bestaande methodes los te laten. Als ze toch starten met de aanpak ‘Taal Integraal Op Een Weekschaal’ is het enthousiasme bij de leerlingen groot en dit haalt de leerkrachten over meer te willen. "

Pierre Pas, senior adviseur BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op via pierrepas@bco-onderwijsadvies.nl of 06 54 95 44 59

Taal Integraal Op Een Weekschaal in JSW maart 2019