Scholing Prettig overblijven voor iedereen

Dienst

Voor TSO medewerkers in de tussenschoolse opvang is het vaak een grote uitdaging om te zorgen dat het overblijven voor alle leerlingen op een prettige manier verloopt. Eerst lekker rustig eten en daarna vrij spelen. Hoe pak je dit aan? Hoe stem je dit af met de pedagogische visie van de school? In onze scholing geven we antwoord op deze vragen.

In 3 bijeenkomsten van 2 uur leren TSO medewerkers/overblijfouders hoe ze effectief kunnen omgaan met gedrag van leerlingen en het overblijven prettig en soepel te laten verlopen. Een positief, veilig en sociaal klimaat is hierbij van groot belang. Wanneer de basisschool werkt met de Vreedzame School of SWPBS sluiten wij hier onze bijeenkomsten op aan. 

Inhoud van de bijeenkomsten

  • Overblijfouders leren op een effectieve manier afspraken te maken over verwelkoming van leerlingen en de omgang met elkaar. Daarnaast benoemen we het belang van overblijftaken en het geven van complimenten.
  • Hoe kunnen overblijfouders reageren op een conflict? Wat is het verschil tussen plagen en pesten? En een conflict en ruzie? Hoe zorg je dat kinderen het op een juiste manier uitpraten en kom je tot win win oplossingen?

De bijeenkomsten zijn gericht op een positieve communicatie met bewuste aandacht voor gewenst gedrag en het leren ombuigen van ongewenst gedrag. We sluiten af met het concreet maken van de voortgang: bijvoorbeeld omgangsafspraken, overblijftaken, complimenten geven, conflicten oplossen, afkoelplek, bijdrage van kinderen aan de overblijfgroep. Een oplossingsgerichte intervisie over een leerling waarvan het gedrag niet wordt begrepen behoort tot de mogelijkheden.

De doelen van de scholing

  • De overblijfouders werken prettig
  • Voorkomen van handelingsverlegenheid van overblijfouders bij ‘ongewenst gedrag’
  • Kinderen voelen zich veilig, gehoord en gezien
  • Iedereen gaat op een positieve manier met elkaar om en leert conflicten constructief op te lossen
  • Iedereen neemt verantwoordelijkheid voor elkaar en voor het overblijven

Meer informatie of meteen aan de slag?

Heb je interesse gekregen en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Alle trajecten zijn op maat, dat betekent dat we de omvang in overleg met en passend bij jouw school bepalen. Neem direct vrijblijvend contact op met Sigrid Bokkers via sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl.

Kenmerken

  • Medewerker tussenschoolse opvang (TSO)
  • Overblijven