Kies de taal- of leesmethode die bij jouw school past

Dienst

Is jouw team toe aan een nieuwe methode voor taal of lezen? Een keuze van een nieuwe methode kan ook een mooie aanleiding zijn om je visie op taal- en leesonderwijs weer eens kritisch tegen het licht te houden. Wij adviseren je in het maken van de juiste keuze, passend bij de visie van jouw school.

Een goede keuze maken is niet gemakkelijk: er zijn veel factoren die belangrijk kunnen zijn voor jouw team. Hoe weet je of een nieuwe methode ook tot betere leerlingresultaten zal leiden óf hoe kom je erachter of een methode ook werkbaar is in een combinatiegroep? Heb je wel alles uit een methode nodig of volstaat een selectie van onderdelen? Kies je voor een nieuwe methode, een papieren methode of digitaal? We helpen teams bij het keuzeproces, waarbij ons onafhankelijk advies én eigenaarschap bij het team het vertrekpunt is. Termen als leerkrachtvaardigheden, leerlijnen, didactiek, planning en organisatie, differentiatie en zorgverbreding, observatie en toetsing passeren de revue bij de analyse van de verschillende methodes.

Het traject

In enkele bijeenkomsten begeleiden we je team bij het keuzeproces. Met onze aanpak maak je een goed onderbouwde keuze voor een methode of het voor je school belangrijkste onderdeel van de methode. Daarbij maken we de volgende stappen:
• We beginnen met een nu-meting: vanuit welke visie werk je en waar sta je op dit moment met taal en lezen?
• We brengen in kaart wat jullie ‘pakket van eisen’ is en vertalen dat naar een kijkwijzer.
• Met deze kijkwijzer verkennen we op basis van verschillende bronnen het beschikbare aanbod.
• We maken een shortlist van methodes die het best aansluit bij de eisen van jullie team.
• We bepalen hoe we uit deze shortlist komen tot een keuze. Denk hierbij aan acties als: het vormen van een werkgroep, bezoek aan het kenniscentrum van BCO om methoden te bekijken of zichtzendingen bij uitgeverijen aanvragen, scholen bezoeken die al met een bepaalde methode werken.
• We komen naar je toe en ondersteunen waar dat gewenst is, denk hierbij aan het selecteren van te bezoeken scholen. We ondersteunen ook bij de implementatie van methodes. Onze begeleiding is altijd maatwerk: de omvang is afhankelijk van de behoeften van het team.

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact op met Pierre Pas via pierrepas@bco-onderwijsadvies.nl of 06 540 544 59.