Inspiratiesessie 'Programmeren op de basisschool'

Dienst

Leren programmeren een investering is in de toekomst. Maar hoe geef je vorm en inhoud aan het leren programmeren in basisonderwijs? Maak kennis met een breed palet aan leermiddelen én de compacte leerlijn 'programmeren in het primair onderwijs' in een inspirerende ochtend of middag in ons eLab of op locatie.

Leren programmeren is een investering in de toekomst. Het bedrijfsleven heeft nu al een tekort aan goede ict’ers en de vraag naar programmeurs zal alleen maar toenemen. Maar er zijn meerdere redenen om kinderen in aanraking te laten komen met programmeren. Zo is programmeren een activiteit waarvan je zorgvuldig en gestructureerd leert (samen)werken. Daarnaast: iedereen heeft elke dag steeds meer met technologie te maken. Begrijpen hoe technologie en hoe programma’s werken is daarmee steeds meer ook begrijpen hoe de wereld werkt en hoe technologie raakt aan alledaagse vraagstukken. Bij BCO geloven we niet in het blindelings volgen van methodes en werkboeken. We opteren liever voor krachtige aanpakken om met leerlingen betekenisvol aan de slag te gaan met programmeren. Dat betekent: waar mogelijk gekoppeld aan (actuele) thema’s en vakinhouden (taal, rekenen), op een onderzoekende manier en met aandacht voor álle 21e eeuwse vaardigheden.

In onze inspiratiesessies voor leerkrachten en ondersteuners in het primair onderwijs maak je kennis met o.a. de BeeBot, de Ozobot, Sonic Pi en Scratch, waarbij we steeds onderzoeken waar én hoe deze toepassingen passen in de context van jouw lespraktijk en school. De begeleiders zorgen voor activerende werkvormen om tot echte opbrengsten te komen.

Trainers zijn adviseur Gert Custers, die als leerkracht ervaring heeft opgebouwd met programmeren met leerlingen en adviseur Erno Mijland, die verschillende publicaties schreef over dit onderwerp én een aantal jaren een computerclub voor kinderen begeleidde, waarbij programmeren een belangrijke activiteit was.

Kenmerken

  • 21e eeuwse vaardigheden