Het versterken van executieve functies

Dienst

Je kent ze wel: leerlingen die wiebelen op hun stoel, zich moeilijk kunnen focussen, veel aansturing nodig hebben en problemen ondervinden in de taakaanpak, planning en organisatie. Of leerlingen die hun emoties niet de baas zijn bij teleurstellingen of frustraties. Hoe ga je als pedagogisch medewerker of leraar om met deze leerlingen en hoe kun je ze het beste begeleiden?

Bovenstaand beschreven gedrag heeft alles te maken met het functioneren van de executieve functies. Het stimuleren en ontwikkelen van deze functies blijken voor een belangrijk deel een succesfactor te zijn voor school- en levensgeluk.

De executieve functies, een groep hersenprocessen, zijn verantwoordelijk voor het beheren van informatie en het goed uitvoeren van taken, die nodig zijn om op school te slagen. De leerlingen met zwakke executieve functies begrijpen vaak heel goed het ‘wat’, maar worstelen met het ‘hoe’. Leerlingen hebben de volwassene nodig om het 'hoe' vorm te geven en deze executieve functies verder te ontwikkelen.

"Het belang van executieve functies bij het volgen van een succesvolle schoolcarrière is onze grootste eye-opener geweest!"

Marit Lammerts, Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede

Scholingsaanbod versterken van zelfsturing en executieve functies bij het jonge kind – Kleine Kapitein

Peuters en kleuters hebben jouw hulp nodig bij de ontwikkeling van hun executieve functies. Met de training Kleine Kapitein gaan jullie als pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1 en 2 bewust en doelgericht aan de slag met de ontwikkeling van zelfsturing bij de kinderen, zodat elk kind later als ‘kapitein van zijn of haar schip’ kan zijn. De kleine Kapitein is een mooie aanvulling op ieder VVE-programma.

Inhoud van de training Kleine Kapitein 

  • De training Kleine Kapitein bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur. Deelnemers gaan na elke bijeenkomst in de eigen praktijk aan de slag met de lesstof.   
  • Na afronding van de training ontvangen de deelnemers een landelijk erkend certificaat van Kleine Kapitein. De training is gevalideerd door Registerleraar.  
  • De training wordt gegeven door gecertificeerde trainers van Kleine Kapitein en kan op locatie verzorgd worden aan groepen van maximaal 16 personen.  
  • We verzorgen ook losse workshops en scholing op maat over zelfsturing en executieve functies bij het jonge kind. 

Interesse of meer weten? 

Wil je meer weten over de training en/of ben je benieuwd naar onze ervaringen? Neem contact op met onze gecertificeerde trainer Lia van Haren via liavanharen@bco-onderwijsadvies.nl of 06 142 903 37. Zij helpt je graag verder.

Scholingsaanbod versterken van executieve functies in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Wij bieden een scholingsaanbod op maat, waarbij je de executieve functies leert kennen, herkennen en deze bewust in je aanbod stimuleert. Bovendien leer je signaleren te herkennen wanneer zich problemen voordoen en krijg je praktische handelingsadviezen aangereikt welke je kan inzetten. Daarna weet je waarom de executieve functies een sleutelrol spelen in het gedrag van kinderen en hun (school)prestaties. 

Interesse of meer weten? 

Wil je meer weten over het scholingsaanbod en/of ben je benieuwd naar onze ervaringen? Neem contact op met Germine Meuwissen via germinemeuwissen@bco-onderwijsadvies.nl of 06 178 646 84. Zij helpt je graag verder.

Ben je benieuwd naar wat we kunnen bieden en wil je met ons aan de slag? Of kunnen wij je wensen verhelderen in een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met Germine Meuwissen.