Creatief denken voor leerkrachten

Dienst

Hoe creatief ben jij? Of: hoe ben jij creatief? Wil je gemakkelijker tot oplossingen komen? Meer 'out of the box' kunnen denken? Creatiever denken kun je leren. Met een beetje durf, wat denktechnieken en gereedschappen kom je tot betere ideeën voor alles wat in je dagelijkse klassenpraktijk op je pad komt. Ben jij het creatieve rolmodel voor de leerling van nu?

Tijdens je leven ontwikkel je denkroutines die het steeds moeilijker kunnen maken om tot frisse ideeën te komen. Uit je denkspoor komen is niet gemakkelijk. Het gaat erom dat je je bewust bent van hoe je denkt en weet hoe je daar bewust aan kunt ontsnappen, zodra dat gewenst is. Creatief denken is een krachtig stuk gereedschap voor iedereen die werkt in het onderwijs. Creatieve leerkrachten hebben meer plezier in hun werk en laten hun leerlingen meer plezier beleven aan het leren.

In onze trainingen bieden we kennis en inzicht in hoe je je brein kunt uitdagen om te komen tot creatievere oplossingen. Door te oefenen en te doen ontdek je je creatieve potentieel. We werken aan de hand van de metafoor van de vijf vingers:

  • de pink: bij de pinken zijn, je antenne voor hoe je alles om je heen kunt gebruiken
  • de ringvinger: je verbinden met iets waar je een creatieve oplossing voor wil
  • de middelvinger: je gedachten provoceren om uit je vaste denkpatronen te komen
  • de wijsvinger: ideeën die daarbij vrijkomen selecteren
  • de duim: de opbrengst vieren

Met name de didactiek van onderzoekend leren vraagt veel van de creativiteit van de leerkracht. Denk hierbij aan het bedenken van prikkelende onderzoeksvragen, enthousiasmerende presentatievormen en startactivteiten die je leerlingen echt 'op aan' zetten voor het bestuderen van een thema. Een workshop 'creatief denken' is daarmee een waardevolle investering om meer te halen uit het onderzoekend leren op je school.

Een training creatief denken geeft ideeën voor hoe je ook leerlingen tot creatievere denkers - een van de 21e eeuwse vaardigheden - helpt ontwikkelen.

De training wordt verzorgd door Erno Mijland, auteur van het boek 'Leef met lef, hoe creatief denken je wereld kan verrijken'.

Neem contact op voor meer informatie!

Kenmerken