Aan de slag met ouderbetrokkenheid

Dienst

Samenwerking tussen school en ouders heeft aantoonbaar effecten op de leerresultaten en het sociale gedrag van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek. Maar hoe kom je vanuit visie op ouderbetrokkenheid tot actie?

Een belangrijk onderdeel van werkdruk ligt in het contact met (kritische) ouders of weinig betrokkenheid van ouders. Hoe zorg je als school voor een optimale betrokkenheid van ouders en leerkrachten die zich sterk voelen om ouders te woord te staan en grenzen aan kunnen geven.

Hoe ondersteunen wij scholen en leerkrachten?

 • Heldere visie op ouderbetrokkenheid formuleren (samen met ouders).
 • Gedragsverwachtingen afstemmen van leerkrachten naar ouders en van ouders naar leerkrachten.
 • Huidige gesprekkencyclus kritisch bekijken en mogelijk komen tot individuele gespreksarrangementen.
 • Gesprekken voeren met ouders. Een training rond gesprekstechnieken voor professionals die nog beter willen leren communiceren met ouders. Vanuit de oplossingsgerichte theorie.
  Met behulp van de uitgangspunten van basiscommunicatie (SVIB) en de interactietheorie wordt ingezoomd op jouw eigen communicatiestijl in relatie tot de behoefte van ouders. Hoe zorg je voor echt contact, voor een echt gesprek en niet alleen informatie verstrekken. Aandacht wordt geschonken aan het startgesprek, gespreksarrangementen op maat en slecht nieuwsgesprekken.
 • Je eigen communicatiekwaliteiten en valkuilen in kaart brengen met de theorie van Ofman of de interactietheorie en dit koppelen aan de ouders die je tegenkomt in je eigen praktijk.

Hoe kun je ouders nog meer ondersteunen?

 • Oudercursus Jij bent belangrijk voor de ontwikkeling van je kind
  Een effectieve cursus speciaal voor ouders met praktische tool om de ontwikkeling van hun kind(eren) nog beter te kunnen ondersteunen.
 • Triple P (Positive Parent Program)
  Een methode waarin ouders een positieve opvoedstijl aanleren. Hierdoor verminderen gedragsproblemen bij kinderen.
 • Ouders en individuele ontwikkelingsplannen (IOP of portfolio)
  Een succesvolle aanpak voor het voortgezet onderwijs in het betrekken van ouders bij ontwikkelgesprekken van hun kinderen.
 • In gesprek met ouders
  Hoe zorg je voor echt contact, voor een echt gesprek en niet alleen informatie verstrekken?
 • Versterk ouders in de opvoeding van hun kinderen met een OpvoedParty
  Met een OpvoedParty faciliteer je professionals in onderwijs en kinderopvang om moeiteloos in gesprek te komen met ouders, die worstelen met alledaagse opvoedingsvragen. Je geeft ouderbetrokkenheid in onderwijs en peuter/kinderopvang op een eigentijdse manier vorm. 
 • Aan de slag met ouderbetrokkenheid
  Hoe zorg je als school voor een optimale betrokkenheid van ouders en leerkrachten die zich sterk voelen om ouders te woord te staan en grenzen aan kunnen geven? Ben je als leerkracht op zoek naar een visie op ouderbetrokkenheid? Wil je effectief communiceren met ouders of wil je aan de slag met ouderbetrokkenheid maar weet je niet hoe? In 2 (tot 4) (team-)bijeenkomsten ga je aan de slag met jouw vragen rondom ouderbetrokkenheid.

Aan de slag

Wil je meer weten over bovenstaand aanbod of meteen aan de slag? Neem dan contact op met Sigrid Bokkers via sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl of 06 194 919 04 zij helpt je graag verder met een passend aanbod dat aansluit bij jouw vraag.