Over onsBlog

We roepen februari uit tot bouwmaand (4)

Lia van Haren 26 februari 2017

Februari 2017 zit erop. De carnavalskleding is weer opgeborgen, de praalwagens afgebroken of verkocht. Het uitkijken naar carnaval 2018 is begonnen... We nemen ook afscheid van februari de bouwmaand. In dit blog bespreek ik twee laatste elementen van de bouwontwikkeling. Maar gelukkig hoeven we voor het bouwen geen heel jaar te wachten; bouwen kan elke dag! Ik ben benieuwd waar de bouwhoeken in maart mee gevuld zullen zijn!

Terwijl kinderen de stadia 2 tot en met 5 doorlopen is er nog een andere ontwikkeling zichtbaar; de vroege en late representatie.

Vroege representatie
Bij vroege representaties worden torens, rijen, bruggen, omheiningen en patronen door de kinderen herhaald toegepast in dezelfde constructies. De verschillende elementen worden willekeurig gebruikt en de werken worden al bouwende bedacht. De kinderen geven soms al een naam aan hun bouwwerk, maar dan vaak nog zonder rekening te houden met de functie van het bouwwerk. De betekenisverlening komt ook pas nadat het werk gebouwd is.
Als je denkt dat de kinderen er klaar voor zijn, kun je de kinderen inspireren om na te denken over de naam en de functie van hun bouwwerk. Doe dit door vanuit je eigen werk te inspireren: “Kijk, ik bouw een kasteel voor deze prinses” liever dan te vragen "Wat maak jij?” of "Wat is dat?". Ga waar mogelijk mee in de betekenisgeving van het kind. Wanneer een kind bijvoorbeeld twee blokken heeft neergelegd en zegt dat het een slang is, beaam dat dan. Ook als je vindt dat het niet op een slang lijkt.

Late representatie
De kinderen benoemen bij late representatie wat ze willen bouwen, voordat ze beginnen met het bouwwerk. Ze bedenken van te voren wat ze gaan bouwen en beginnen ook realistische settings na te bouwen. Bijvoorbeeld van een foto, een prent of een bouwplaat. Ze zoeken naar manieren om het gebouw herkenbaar te maken. Een huis krijgt bijvoorbeeld een schoorsteen op het dak en een kasteel krijgt kantelen en een loopbrug. Er ontstaat bij de kinderen meer behoefte tot fantasie- en rollenspel in relatie tot het bouwwerk. In het kasteel wordt na het bouwen met een prinses gespeeld en uit dit spel ontstaan weer nieuwe behoeften tot bouwen. 
Voed de oneindige bouwmogelijkheden van de kinderen in de late representatie door foto's of prentenboeken aan te bieden. Of maak foto’s van werken van kinderen, zodat ze door elkaars bouwwerken geïnspireerd worden. Hang de foto's op in de bouwhoek of verzamel ze in een map in de bouwhoek.
wereldspelmateriaal barbapapa en papier Kom tegemoet aan de behoefte tot fantasie- en rollenspel in combinatie met het bouwwerk door de inhoud van je bouwhoek uit te breiden.  meubels uit het poppenhuis Voeg bijvoorbeeld wereldspelmateriaal (klein speelgoed) en diverse decoratiematerialen toe aan de bouwhoek. Denk bijvoorbeeld aan voertuigen (auto's, vliegtuigen, treinen, boten, helikopters), bomen, dieren, stenen, mensfiguren (Playmobil, Legofiguren, Barbie's, houten poppetjes), maar ook poppenkleren, poppenspulletjes, meubels uit een poppenhuis, stukjes stof, papier of vloerbedekking.

Parallel aan de ontwikkeling van stadium 2 tot en met stadium 5 is nog een andere ontwikkeling zichtbaar; de kinderen ontwikkelen zich van massief naar open bouwwerken.

Massief bouwen  vroege representatie, massief bouwen
De kinderen beginnen met het eendimensionaal bouwen; ze gaan met hun bouwwerk of de hoogte of de breedte in. Daarna ontwikkelen de kinderen zich richting tweedimensionale werken. Het bouwwerk wordt vaak in zijn geheel opgevuld of de gebouwde ruimtes worden omsloten, maar zijn verder nog plat. De kinderen bouwen nog geen ruimtes waar je echt in kunt.

Ruimtelijk, open bouwen
Bij het ruimtelijk bouwen ontwikkelen de kinderen zich richting driedimensionale werken. De constructies worden losser. Door het gevorderd toepassen van de principes van omheinen en overbruggen worden er muren met deuren en ramen gebouwd. ruimtelijk, open bouwen Er worden werken gebouwd waar je in kunt.

Ik wens jullie een jaar met ontzettend veel bouwplezier. Tot 2018, in februari de bouwmaand!

Wil je nog meer weten over bouwen of de bouwhoek? Lees het artikel in HJK 'bouwen j/m' hieronder en bekijk het filmpje 'Barbie in de bouwhoek' https://www.leraar24.nl/barbie-in-de-bouwhoek/

Downloads

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.