Help, Moederdag komt eraan!

Uit de praktijk - 28 april 2015 - Door Lia van Haren

Help! Het is bijna moederdag! Een fijne tijd voor de moeders die in het zonnetje gezet gaan worden. Een niet zo fijne tijd voor de juffen en meesters, want die moeten op jacht naar dat ene heel bijzondere knutselwerkje waar alle moeders blij van worden. Voortekenen, uitprinten, uitknippen, voorbeeldje maken en daarna nog alles inpakken! Pffff... je wordt er nu al moe van....

Zonder dat we er ons bewust van zijn onderwijzen we bij het knutselen vaak aan de hand van het lied van Gerard van Maasakkers (Bloemen zijn rood van het album Onderwege, 1982). 

Neem eens de creativiteit van kinderen als basis!

Creativiteit is het vermogen om uit ervaringen nieuwe combinaties, ideeën of producten te vormen. Creatieve ontwikkeling is grenzen opzoeken, buiten kaders denken, anders doen (Boudry & Vandenbroeck, 1995). Dat kan op veel verschillende manieren, zoals met muziek, met woorden, met spel of met materialen als klei, papier, stiften of hout. Als je creativiteit wilt stimuleren bij het knutselen zul je altijd eerst moeten inspireren! De gouden regel is: zonder impressie, geen expressie! En dat kan ook bij het maken van moederdagcadeautjes! Als leerkracht probeer je kinderen te inspireren met bestaande beelden rondom een betekenisvol onderwerp, zoals bloemen voor moederdag. Je legt materialen klaar om mee te experimenteren en vraag aan de kinderen hoe je met dit materiaal bloemen kunt maken. 

Een aantal tips

  • Stel niet meteen de vraag "Wat wordt het?" als kinderen ergens mee bezig zijn.
  • Focus op het proces en het onderzoeken, niet op het eindresultaat.
  • Geef kinderen tijd en ruimte om te experimenteren als ze materiaal krijgen.
  • Bouw het materiaalgebruik langzaam op; van droog naar nat materiaal en van weinig naar veel.
  • Kinderen mogen vies worden.
  • Grijp niet te snel in als een kind voor je gevoel alleen maar kijkt.
  • Ga niet altijd uit van het geijkte materiaal, maar kies eens iets uit het huishoudkastje, zoals een kilo bloem met een beetje water of een bak met macaroni in verschillende vormen.

Lees het artikel over de stimulering van creativiteit

'Ontdekken en experimenteren' in De Wereld van het Jonge kind, april 2015. 

Download hier de recepten en activiteiten uit het artikel