Over onsBlog

Een interactieve praatplaat zelf maken? Dat doe je zo!

Isa Claassens 15 oktober 2018

Bij de start van een nieuw thema is een praatplaat een veelgebruikt middel in de kleuter- en peutergroepen. Samen met de kinderen bekijk je de verschillende onderdelen van de praatplaat en kom je er als leerkracht achter welke voorkennis de kinderen hebben. Je bespreekt wat er te zien is en benoemt woorden die jij graag wil benadrukken.

Er zijn veel praatplaten bij verschillende methodes te koop, vaak passend bij de meest gebruikte thema's. Hoe mooi zou het zijn als je je eigen praatplaat kunt gebruiken in je groep? Een praatplaat met bijvoorbeeld met een foto van een uitstapje dat jullie bij de start van het thema gemaakt hebben? Betekenisvol en waarschijnlijk beter aangesloten op het niveau van je groep. Met de komst van digiborden in de kleutergroep is dit steeds gemakkelijker.
Nog leuker is het om deze praatplaat interactief te maken en dus te voorzien van digitale linkjes die de kinderen aanzetten tot meer interactie. Samen in tweetallen klikken op een link en dan meer informatie krijgen over het onderwerp.

Kijk eens naar dit voorbeeld van Kleuterportaal. Er zijn diverse manieren om een afbeelding te voorzien van interactieve eigenschappen zoals digibordsoftware (o.a. Prowise), Tag to Tap, Popplet en PowerPoint.

Voorbeeld Popplet.com

In het volgende voorbeeld is gekozen voor Thinglink. Thinglink is een webtool waar je gratis een account voor kunt aanmaken. Nadat je bent ingelogd kun je een eigen afbeelding of foto uploaden. In Thinglink koppel je vervolgens markers aan delen van de afbeelding. Deze markers link je aan websites, liedjes, video's, geluiden enzovoorts. Zo maak je een eigen digitale praatplaat. Onderstaand stappenplan (download) wijst je de weg.

Veel succes en plezier! Laat je nog even weten hoe het ging?

Isa Claassens
isaclaassens@bco-onderwijadvies.nl

Downloads

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.