Over onsBlog

Een goede leraar is het halve huiswerk!

Gert Custers 13 maart 2017

Als je als leerkracht huiswerk geeft, verwacht je in ieder geval dat de kinderen het huiswerk ook maken en hoop je dat de ouders hun kind hierin stimuleren. Hoe kan ik er als leerkracht voor zorgen dat ouders hun kind blijven stimuleren bij het maken van huiswerk? Hoe raken ze meer betrokken?

(met dank aan Loesje voor de titel)

Top 10 reacties ouders op huiswerk van hun kinderen

Tijdens mijn loopbaan als leerkracht heb ik de meest uiteenlopende reacties van ouders gehad over het huiswerk. Hierbij mijn top 10:

 1. Hij snapt er niks van en ik ook niet.
 2. Wat doen jullie die staartdelingen toch moeilijk, dan kan toch veel handiger.
 3. Ik heb het maar op mijn manier uitgelegd, dan snapt ze het tenminste.
 4. Kun je nog even een kopietje maken?
 5. Hadden ze huiswerk, dat wist ik niet?
 6. Als hij huiswerk krijgt vult ie maar wat in, veel te moeilijk!
 7. Als hij huiswerk krijgt vult ie wat in, veel te makkelijk!
 8. Kun je het niet nog een keer uitleggen?
 9. Waarom krijgen ze allemaal hetzelfde huiswerk?
 10. Ik heb de toets helemaal doorgenomen en toen wist hij/zij overal antwoord op te geven.

Wat je er ook van mag vinden, uit al deze uitspraken blijkt een vorm van betrokkenheid door ouders. Ze willen graag op de hoogte zijn van het huiswerk dat hun kind krijgt en als het kan, gevraagd maar ook ongevraagd meehelpen met de opdrachten die de school geeft. De ouder is in de meeste gevallen geen leerkracht en als dit al het geval is, is het wel zo prettig dat de instructie aansluit op datgene dat in de klas behandeld is; vooral nummer 2 uit de top 10 zal herkenbaar zijn.

Ouders en leerlingen meer betrekken bij het huiswerk

Op mijn zoektocht naar ICT-middelen die de kinderen, de ouders en mezelf zouden kunnen helpen, stuitte ik op de Yurls-pagina. Nadat ik zo’n pagina had aangemaakt en een agenda, bestanden en filmpjes met uitleg had toegevoegd en deze ging gebruiken, veranderde ook mijn top 10. Ouders en kinderen voelden zich meer betrokken bij het huiswerk.
Mijn nieuwe top 3 ziet er als volgt uit:

 1. Door die filmpjes snapt hij het veel beter en ik ook.
 2. Nu begrijp ik hoe jullie de staartdelingen uitleggen op school.
 3. Hé meneer, ik kan je nu op pauze zetten en jouw uitleg nog een keer afspelen.

Hoe betrek jij ouders meer bij het huiswerk van hun kind(eren)?

Lees de blogs van Sigrid met 5 tips om ouderbetrokkenheid te stimuleren en van Liesbeth met tips hoe ouders en leerlingen meer te betrekken bij het 10 minutengesprek

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.