Over onsBlog

De power van paniek

Anne van Bijnen 23 oktober 2017

Paniek bij een bestuurder: 19 van de 22 scholen hebben op een proef-eindtoets een onvoldoende gescoord voor het onderdeel rekenen. Dit kan voor enkele scholen grote gevolgen hebben. Er moet nu iets gebeuren. Ik word gebeld voor een advies. We schakelen snel, maken afspraken en ik mag de benodigde acties begeleiden. Een dankbare klus!

Kosten noch moeite worden gespaard om goede resultaten op de eindtoets te behalen en een kwaliteitsslag binnen het rekenonderwijs te maken. We zetten het plan in gang om alle scholen binnen 3 weken te bezoeken. Er is urgentiebesef bij de meeste betrokkenen. Maar ook weerstand. Na een korte voorbereiding door de leerkracht, groepsbezoek en een gesprek beschrijven we voor alle scholen specifieke aanbevelingen voor korte en lange termijn en leveren we die binnen één dag aan.

De reactie van de bestuurder na afloop: ‘een vriendelijk, energiek eerste contact, gepaste zakelijkheid en verstand van zaken hebben weerstand kunnen ombuigen in kansen’. De scholen gingen direct aan de slag en er ontstond positieve energie. De resultaten op de eindtoets waren boven alle verwachtingen. Wat een opbrengst. Maar het neveneffect was veel groter dan de bestuurder had durven hopen: de scholen hebben hun blik kunnen verruimen en weten nu wat nodig is om te werken aan duurzaam onderwijs. De paniek is omgeslagen in een kans voor de toekomst.

Lees meer over hoe we samen de rekenopbrengsten op jouw school kunnen verbeteren

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.