Over onsBlog

‘Juf, het regent, mogen we naar buiten?’

José Hillen 29 januari 2018

Wat weet je nog van het buitenspelen vroeger? Wat deed je buiten het allerliefste?
De schommel, lolobal, skelter, hoelahoep, loopfiets, tractor, glijbaan of step? Of toch hutten bouwen, zand en water, verstoppertje, lieveheersbeestjes zoeken en speurtochten maken? Veel herinneringen en wellicht de meeste komen voort uit spelen met niets!

Buitenspelen

Voor buitenspel gelden eigenlijk dezelfde voorwaarden als voor binnenspel. Als leidster of juf dien je dit te begeleiden en moet je regelmatig nieuwe impulsen toevoegen om het voor de kinderen betekenisvol te houden. Je zou de speelplaats in kunnen delen in verschillende zones, zoals een avontuurlijke zone, een sport- en spelzone en een rustzone. In de avontuurlijke zone is er aanbod dat altijd voor kinderen beschikbaar is, zoals een tunnel, een heg of een zandbak. Ze lokken avontuur uit! In de sport en spelzone kan er gefietst worden of met poppenwagens worden gespeeld.
De rustzone is een schaduwrijke plek waar je gezellig samen kunt zitten, kunt kijken naar andere kinderen of lekker kunt uitrusten. Door de buitenruimte in te delen in zones worden er diverse speelplekjes gecreëerd, zoals in de spelhoeken in de groep.

Ter inspiratie

We reiken voor de avontuurlijke zone ideeën aan die het spel van de kleuter of peuter kunnen verrijken. Je kunt er meteen mee aan de slag, het is slechts een kwestie van materiaal verzamelen!

De avonturenrugzak

De inhoud van de rugzak bestaat uit:
● vergrootglazen
● verzameldoosjes
● loeppotjes
● meters
● krijt
● spiegels
● papier
● stiften
● schaar
● draad
● schepjes
● informatiewerkbladen

Spelkist herfst

De inhoud van de Spelkist herfst bestaat uit:
● regenjassen
● paraplu’s
● plastic flessen
● kannen
● waterrad
● goten
● verfborstels
● voorwerpen die drijven

Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met José Hillen via JoseHillen@bco-onderwijsadvies.nl of 06-25281500.

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.